Mesleki Eğitim

Açık Öğretim ortaokul ve lise kayıtları başlamıştır.

Açık Öğretim Kayıtları Ne Zaman Başlıyor?

Açık Öğretim 2024-2025 kayıtları başlamıştır. Son başvuru tarihi 22 Eylül 2024’tür ve bu tarihe kadar ilk kayıt ve mevcut öğrenciler içinn kayıt yenileme işlemleri yapılabilecektir.

Açık öğretim, ortaokul ve lise düzeylerinde iki ayrı okul olarak, yaygın eğitim modeli çerçevesinde hizmet sunmaktadır. Yarım kalan eğitimlerini tamamlamak isteyen 15 yaş ve üzeri herkes bu fırsatlardan faydalanabilir.

Açık öğretim başvuruları iki şekilde gerçekleştirilir: ilk kayıt ve kayıt yenileme.

Açık öğretimde ‘ilk kayıt’ ne anlama gelir?

‘İlk kayıt’, açık öğretim sistemine ilk defa başvuracak ve bu eğitim şekliyle tanışacak kişiler için gerçekleştirilen uygulamadır. Ortaokul ve lise için sadece 1 defaya mahsur bir uygulamadır.

Kayıt yenileme nedir?

Daha önceki dönemlerde kayıt olmuş ve sınavlara katılmış bireylerin, gelecek dönemdeki sınavlara katılabilmeleri için gerekli olan sınav ücretini ödemeleri işlemidir.

İlk kayıtlar Halk Eğitimi Merkezlerinde gerçekleştirilir.

Açık öğretim ortaokul veya lisesine ilk defa başvuru yapacaklar, hizmet almak istedikleri Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne, bizzat gelerek işlem yapmaları gerekir.

18 yaşından küçükler, velisi ile müracaat etmesi gerekir.

Bana En Yakın Halk Eğitim Merkezi Nerede?

Türkiye’nin tüm ilçelerinde Halk Eğitimi Merkezi bulunmaktadır. Şu an için 998 merkezle hizmet verilmektedir. Size en yakın merkezi bulabilmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz. https://mebbisyd.meb.gov.tr/kurumlistesi.aspx

Söz konusu sayfada aşağıda belirttiğim şekilde seçim yapınız:

Açık öğretim kayıt
  • Özel/Resmi Kurum: Buradan resmi kurumları seçin.
  • İl: Bilgisine ulaşmak istediğiniz Halk Eğitimi Merkezi’nin bulunduğu ili seçiniz.
  • İlçe: Listeden size uygun ilçeyi seçiniz.
  • Kurum Türü: Açılan listede “Halk Eğitimi Merkezi,” şeklinde seçim yapınız.

“Kurumları Listele” butonuna tıkladığınızda, bilgilerine ulaşmak istediğiniz kurum bilgisi gösterilecektir.

Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kayıt yaptıracağınız okulun ortaokul veya lise olmasının yanı sıra mezuniyet durumunuza ve e-okul’da kaydınızın olup olmamasına bağlı olarak, gerekli belgeler farklılık gösterebilir. Bu nedenle ortaokul ve lise için gerekli belgeleri ayrı ayrı inceleyeceğiz.

Açık Öğretim Ortaokulu Kayıt İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Öncelikle, açık öğretim ortaokulundan kimlerin yararlanabileceğine bir göz atalım mı? Başvuru tarihi itibari ile 15 yaş ve üzeri olmak gerektiğini birkez daha hatırlatmak istiyorum.

  • İlkokul mezunları veya herhangi bir sınıfından ayrılanlar.
  • İlköğretim ve Ortaokulların ara sınıflarından ayrılanlar.
  • II. Kademe okur yazar belgesi olanlar.
  • Yurt dışında öğrenim görmüş olanlar.
  • Ortaokulu dışardan bitirme sınavına girip başarılı olamayanlar.
  • Yetiştirici ve tamamlayıcı temel eğitim (B kurs belgesi olanlar).
  • Yurt dışında öğrenim görenler (denklik belgesi gerekir).

Gerekli belgeler arasında, T.C. Kimlik numarasını gösteren bir belge (kimlik kartı, nüfus cüzdanı, ehliyet ya da güncel pasaport) bulunmaktadır. Ek olarak 1 adet biyometrik fotoğraf gerekmektedir.

Öğrenim Belgesi: İlkokul mezunları için diploma aslı ya da kayıp durumunda diploma örneğinin aslı gerekmektedir.

İlkokul ya da ortaokuldan ayrılanlar için ise öğrenim belgesi (tasdikname) talep edilmektedir. En son öğrenim gördüğünüz okul ya da ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gerekli belgeyi alabilirsiniz.

II. Kademe okur yazar belgesine sahip arkadaşlarımızın, bu belgenin aslını ya da kayıp durumunda kayıp belge örneğini getirmeleri gerekmektedir.

Yurtdışında öğrenim görmüş olanların ise denklink belgesi getirmesi gerekmektedir.

Yabancı uyruklu öğrencilerin öncelikle T.C. kimlik numarası ya da İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından verilen yabancı kimlik numarası temin etmeleri gerekmektedir.

Önemli: E-okul kaydı olan arkadaşlarımızın, öğrenim belgesi getirmelerine gerek yoktur.

İlk Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır?

Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi ve İmam Hatip Açık Öğretim Lisesi olmak üzere 3 farklı eğitim kurumu ile hizmet verilmektedir.

İlk olarak açık liseden kimlerin yararlanabileceğine göz atalım.

  • İlköğretim okulu veya ortaokul mezunları
  • Ortaöğretim kurumlarından ayrılanlar
  • Yurt dışında öğrenim görmüş olanlar.
  • Örgün eğitime devam ederken, açık liseye geçmek isteyenler

Ortaöğretim kurumlarından açık liseye geçişler belirli kurallara bağlanmıştır. Örneğin, milli sporcular, sınıf tekrarı yapan öğrenciler veya hafızlık eğitimi almak isteyen öğrenciler gibi belirli koşullara uygun olanlar geçebilmektedir.

Açık Öğretim Lisesi Kaydı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Standart belgeler arasında yer alan T.C. Kimlik numarasını veya yabancı kimlik numarasını gösteren belge zorunludur. Örneğin: nüfus cüzdanı, kimlik kartı, ehliyet ya da henüz güncel olan pasaport, bunlardan biri yeterlidir. Ayrıca 1 adet biyometrik fotoğraf gerekir.

Öğrenim belgesi olarak, ortaokul mezunları için diploma aslı ya da kayıp durumunda kayıp belgesinin aslını getirmeleri gerekir.

Liselerin ara sınıflarından ayrılanlar için ise öğrenim belgesi (tasdikname) aslı ya da kayıp belgesini getirmeleri gerekir.

E-okul kaydı olan arkadaşlarımızın ise herhangi bir öğrenim belgesi getirmelerine gerek yoktur.

Açık Öğretim Kayıt Yenileme Nedir?

İlk kayıt işleminden sonra mezun olana kadar her başvuru döneminde sınava katılabilmek için kayıt yenileme işlemi yapmanız gereklidir. Bu işlem, sınava katılmak isteyenler için zorunludur. Ancak, sınava katılmak veya yenileme yapmak zorunlu değildir. İstediğiniz zaman yenileme yaparak sınavlara katılabilirsiniz.

Kayıt Yenileme Nasıl Yapılır?

Çok basit arkadaşlar, sınav ücreti olan 300 TL’yi ödemek yeterlidir.

Açık Öğretim Sınav Ücreti Nedir?

Sınav ücreti, ilk kayıttan itibaren mezun olana kadar, sınava katılmak istediğiniz her dönemde ödemeniz gereken bir tür harçtır. Ödeme yapmadığınız ya da hatalı yaptığınız takdirde o dönemki sınava katılamazsınız.

Sınav Ücreti Nereye Yatırılır?

Kamu bankaları (Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank) şubeleri, ATM’leri ve İnternet şubelerinden kartlı veya kartsız işlem yapabilirsiniz.

Bir diğer ödeme yöntemi ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın ödeme sayfasıdır. https://odeme.meb.gov.tr adresinden banka veya kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz.

MEB’in ödeme sayfasını kullanmak isterseniz, aşağıda görüldüğü gibi bir sayfa ile karşılaşacaksınız. Başvuru kısmından ‘Açık Öğretim’ seçerek, devamında T.C. Kimlik numaranızı ve başvuru esnasında kullandığınız veya kullanacağınız telefon numarasını girerek ödeme yapabilirsiniz.

Yaptığınız ödeme sistemde görüleceği için herhangi bir belge gerekmemektedir.

Deprem bölgesinde ikamet edenler ile 18 yaşından küçüklerden ücret alınmamaktadır. Aynı şekilde şehit ve gazi yakınları ile bazı ayrıcaıklı öğrencilerden ücret alınmamaktadır.

Mustafa Gövercin

Yaygın eğitim alanında herhangi bir ücret ödemeden yararlanabileceğiniz eğitim fırsatlarını sizler için araştırmaya devam ediyorum.

Okuduğunuz Yazıya Benzer İçerikler